Blåbærpai uten tilsatt sukker

 

Innlegget inneholder annonselenker

Hei!

Eg har mange varianter av pai i arkivet - smuldrepai, pai med crunchy topping, middagspai også vidare, men ingen oppskrift på søt paibunn. Blåbærpai er en av dei bedre kakene etter mi meining, og eg har laga en litt sunnere variant som eg vil dele med dere. Med utgangspunkt i mammas tradisjonelle oppskrift gjorde eg justeringer og resultatet smakte tilsvarande ekte vare!

Uten tilsatt sukker og med ekstra fiber, kan fint lages melkefri for dei som trenger det - 



Blåbærpai
100 g ekte smør*
50 g kesam*
1 egg
ca. 300 g speltmel (eller hvetemel)
50 g fiberfin (kan byttes med meir mel)
80 g sukrin+ *
2 ts bakepulver
1 ts ekte vaniljepulver

1 liter blåbær
1 ss potetmel
1-2 ss sukrin+

1. Sett ovnen på 200 grader. Pisk romtemperert smør med sukrin+, tilsett deretter egg, kesam, fiberfin, bakepulver og ekte vaniljepulver. Rør inn litt og litt mel til en passelig, fast konsistens, kna godt med hendene. 

2. Ta 2/3 av deiga og kjevle den ut til en rund leiv som passer paiform eller kakeform. Trykk deiga godt nedi formen og oppover kantane. Forsteik bunnen i 10 minutter nederste rille.

3. Bland sammen ferske eller fryste blåbær potetmel og sukrin+ (juster etter kor søte blåbær du har). Ha over den forstekte paibunnen. Lag gittetmønster av resten av deiga med remser på ca. 1 cm bredde, fordel over blåbærene og på kanten. Pensle heile overflata med egg og sett tilbake i ovnen på nederste rille i 20-30 minutter til en gyllen farge. 



Paien smaker aller best lun, gjerne med en klatt vaniljeis. 
Sukkerfri vaniljekrem eller kesam/gresk yoghurt med litt søtning er også to alternativ! Du kan finne sunnere alternativ til forslagene i arkivet mitt, vaniljeis her og vaniljekrem blant anna her. 



* Tips og alternativer
Bruk gjerne en blanding av blåbær og bringebær i paibunnen, eller bytt ut med sesongens epler. Vaniljekrem i bunnen før paien toppes med frukt/bær er også eit alternativ, det er nydelig!

♦ Bruk gjerne anna søtning tilsvarande ca. 160 g sukker i paibunnen. Anbefaler ikkje kun vanlig sukrin. 

♦ For melkefri pai kan du bytte smør med melkefri margarin, og bruke litt ekstra istedenfor kesam. 

♦ Paien kan fint frysast!



Blåbær er virkelig skogens skatt og inneholder en haug av antioksidanter. Kombiner frisk luft og mosjon med å plukke med deg sunnhetsbombene og bak deilige bakverk, lag smoothie, syltetøy, saft eller is. Blåbær er heilt supert å fryse også, så det er berre å få med seg rikelig :-) 



#blåbærpai #sukkerfri #speltmel #utensukker #blåbær #lindastuhaug #fiberrik #sunnere #matblogg #sukkerfrikake #blåbærpaioppskrift #fiberfin #sukrin 

 





14 kommentarer

Skrevet av Alice Hamran den 27.08.2015 kl.13:53

Dette kan du! :) Så fristende og sunt :)

Skrevet av spisogspar den 27.08.2015 kl.18:53

Så veldig godt og fristende ut! :)

Skrevet av TheVanillaMonologues. den 27.08.2015 kl.22:32

For en superfin pai! Ser absolutt nydelig ut!

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - besøk min nye blogg: WWW.LINDASTUHAUG.NO den 27.08.2015 kl.22:39

TheVanillaMonologues.:
Så hyggelig kommentar å få! Tusen takk :D

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - besøk min nye blogg: WWW.LINDASTUHAUG.NO den 27.08.2015 kl.22:40

spisogspar:
Tusen takk :)

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - besøk min nye blogg: WWW.LINDASTUHAUG.NO den 27.08.2015 kl.22:41

Alice Hamran:
Så hyggelig å lese! Veldig god var den iallefall :)

Skrevet av Henriette den 28.08.2015 kl.11:08

Takk for fin oppskrift som klart skal prøves Linda! :) I kveld blir det søtpotetlasagne etter din oppskrift, laget den før og den er SÅ god! Skal teste ut tipset med litt parmesan og muskat i cottage cheesen som en leser tipset om. Jeg tar også oppi en rødvinsklunk i tomatsausen og litt rosmarin, kjempegodt. Ha en fin fredag og takk for en super blogg med masse, masse knallgode oppskrifter!

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - besøk min nye blogg: WWW.LINDASTUHAUG.NO den 28.08.2015 kl.16:13

Henriette:
Hei Henriette!
Så hyggelig tilbakemelding å få, tusen takk :) Eg har enda ikkje prøvd tipset med cottage cheesen, men det skal eg også gjere neste gang. Håper middagen smaker og at du får en strålande helg - ikkje minst at eg kan inspirere masse vidare :)

Skrevet av Henriette den 28.08.2015 kl.18:23

Testet det nå - sinnsykt god bechamelsaus med cottage cheese, revet parmesan, pepper, litt muskat og litt melk. Ble en skikkelig fløyelssaus som var knallgod i lasagnen!! Middagen smakte veldig godt :) Riktig god helg tilbake til deg!

Skrevet av Martine Wold den 29.08.2015 kl.00:36

Nydelig pai. Laget den nå i glutenfri i bursdag til min far. Smakte veldig godt og man kan fint bytte ut melet med glutenfrittmel til de som må ha den glutenfri:-)

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - besøk min nye blogg: WWW.LINDASTUHAUG.NO den 31.08.2015 kl.09:47

Martine Wold:
Så hyggelig at den falt i smak Martine! Bra du fekk laga den glutenfri, eg holdt meg til spelt denne gangen etter eit feilforsøk på glutenfritt mel. Kva type mel brukte du? :)

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - besøk min nye blogg: WWW.LINDASTUHAUG.NO den 31.08.2015 kl.09:47

Henriette:
Knall! No gleder eg meg enda meir til å prøve det :)

Skrevet av Karoline den 10.01.2016 kl.23:18

Hei tror du denne paien hadde blitt god hvis jeg brukte banan i den isteden for med sukker, at jeg blander blåbærene med banan. Har ikke sukrin og spiser ikke sukker på et par måneder.

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - besøk min nye blogg: WWW.LINDASTUHAUG.NO den 20.01.2016 kl.08:48

Karoline:
Du kan prøve, man veit aldri før man har prøvd :)

PS! Eg driver ikkje denne bloggen lengre! Min nye blogg er:
WWW.LINDASTUHAUG.NO! Besøk meg gjerne der :)
Besøk min nye blogg: WWW.LINDASTUHAUG.NO
Matprat
Design og koding av
Silje Lien Design
hits