Heimelaga moussaka med søtpotet


 M-m-m-m-m-oussaka!

Søtpotet er en storfavoritt om dagane, det har dere vell lagt merke til her på bloggen. Eg eksprimenterer og prøver meg fram i mange varianter, og siste forsøk ut var heimelaga moussaka med søtpotet som blei en suksess! Det var virkelig utrulig godt, søtpotet framfor potet gjer nemlig smaksopplevelsen enda rikare.

Heimelaga moussaka tenker du kanskje... Er ikkje det avansert då?
Absolutt ikkje! Litt ingredienser må til, men ikkje la deg skremme av det. Den er utrulig enkel å lage, og tar ikkje stort meir tid enn Toro sin halvferdige posevariant. Halvfabrikata inneholder eit hav av E-stoffer, konserveringsmiddel, sprøytemiddel, fortjukningsmiddel, herdet fettsyrer, palmeolje, ofte store megder salt og sukker, karbohydrater... lista er lang og unødvendig! Ikkje misforstå, innimellom er jo det OK, men i den store sammenheng i større mengder er det absolutt ikkje bra.

Så her har dere en sunn, næringsrik moussaka med masse smak. Håper det frister!



Søtpotet-moussaka, 4-6 porsjoner

 2pk, 800 g karbonadedeig
 2 løk 
2 fedd kvitløk
 1 boks hakkede tomater
 3 ss tomatpurê
2 dl vatn
Masse krydder etter smak
Oregano, salt, pepper, grillkrydder, paprikakrydder, chilli
~
3-4 mellomstore søtpoteter
~
5 dl valgfri melk
1-2 ss maisenna
1/3 ts av salt, pepper og malt muskatnøtt
1 egg
~
Revet ost



Framgangsmetode

♦ Steik karbonadedeig med løk, pressa kvitøk og krydder. Av krydder brukte eg dei som nevnt ovenfor, men bruk det du har som gir god smak. Tilsett hakkede tomater, tomatpurê, vatn og la det putre til en tjukk kjøttsaus. Smak til med meir krydder.

♦ Vask og skrell søtpoteta, del i tynne skiver.

♦ Lag kvit saus ved å koke opp melk med krydder. Visp maisenna ut i kaldt vatn og tilsett litt etter litt i den kokande melka til du får en fyldig saus. Rør inn egg.

♦ Legg kjøttsausen i bunnen av en ildfast form, etterfulgt av søtpotetskivene og kvit saus.

♦  Steik moussakaen på 175 grader, midt i ovnen i 40 minutter. Etter halve tida tar du formen ut og topper med ost. La den kvile 5 minutter før servering så den får satt seg. Nyt!



Med en frisk, fargerik salat var middagen absolutt komplett -





TIPS FOR VARIASJON!
♦ For en enda enklere og meir proteinrik variant, bruk gjerne cottage cheese istedenfor å lage kvit saus.
♦ Du kan selfølgelig bruke vanlige poteter framfor søtpoteter om du ønsker det. Eller kva med skivede aubergine, som i ekte gresk stil?
♦ Lag gjerne guacamole, kvitløksdressing eller tatziki som tilbehør. Er du usikker på korleis kan du bruke søkefeltet på venstre side, eg har posta oppskrifter mange ganger.



Håper fleire prøver seg på denne-
Den passer like godt i kvardagen, som lørdagskvelds eller kanskje søndagsmiddag for heile familien :)


Ha en fin lille-lørdag vidare! Halvveis til helg allerede ;)

 


#mat #oppskrift #lindastuhaug #middag #middagstips #matinspirasjon #moussaka #moussakamedsøtpotet #søtpotetmoussaka #oppskriftmoussaka #matblogger #sunnmat #sunnmatblogg #hjemmelaget





42 kommentarer

Skrevet av Nina den 13.08.2014 kl.14:23

Ser helt nydelig ut :)

Skrevet av thesweetnessoflife den 13.08.2014 kl.14:27

Dette skal jeg prøve! Ser utrolig godt ut :D

Skrevet av Camilla Sørseth den 13.08.2014 kl.17:13

Nam!Det så skikkelig godt ut,og søtpotet er jo så godt!:D

Skrevet av Julie @ WolfItDown den 13.08.2014 kl.18:50

Herlig! Er ikke så ihugga dan av aubergine, så og bytte den ut med søtpotet er lurt - også metter det bedre :D God onsdag! x

Skrevet av Marte Hopstad den 13.08.2014 kl.18:54

Mmm, så fantastisk! :D

Skrevet av Lovelylillers sunne oppskrifter den 13.08.2014 kl.22:00

Elsker moussaka! bruker også å variere poteten med søtpotet. Dette så aldeles nydelig ut! :D Blir nok moussaka til helgen! :D

Skrevet av minlangehistorie den 14.08.2014 kl.00:16

å det så skikkelig godt ut :) kommer å lager slik til meg til helga du ve :)

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 14.08.2014 kl.09:03

minlangehistorie:
Spørst det altså ;)

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 14.08.2014 kl.09:04

Lovelylillers sunne oppskrifte:
Eg har faktisk aldri laga moussaka før, men det blir garantert ikkje siste gangen! Må nesten prøve med potet en gang også :)

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 14.08.2014 kl.09:05

Marte Hopstad:
Eit kongemåltid! Fantastisk godt :)

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 14.08.2014 kl.09:06

Julie @ WolfItDown:
Eg har ikkje brukt augergine så masse i matlaging enda, men tenker eg må prøve meg med den også i moussakaen :)

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 14.08.2014 kl.09:06

CAMILLA SØRSETH:
Søtpotet er superpotet :)

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 14.08.2014 kl.09:06

thesweetnessoflife:
Det er det absolutt :) Prøvprøv!

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 14.08.2014 kl.09:06

Nina:
Så bra! Det var kanongodt :)

Skrevet av Christina i London! den 14.08.2014 kl.12:11

Mmm, takk for oppskrift! Denne er skrevet opp og gleder meg til å prøve den :-D Jeg smakte ekte moussaka i Hellas for første gang i mai, og det var så godt, men jeg elsker søtpotet, så denne varianten skal jeg definitivt prøve meg på :)

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 15.08.2014 kl.15:39

Christina i London!:
Så hyggelig :) Eg har aldri våre noke storspiser av moussaka, men det er virkelig godt! Spesielt med søtpotet for oss som elsker det, hihi :)

Skrevet av Anette den 19.08.2014 kl.08:21

Dinna retten var fantastisk god!! Hadde ikkje kjøttdeig, so blei en kombinasjon av kyllingkjøttdeig og kyllingfilet, men fortsatt god. Kjekt du legger ut vekemenyar, inspirerande når ein sjølv har gått "matlei".

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 19.08.2014 kl.15:41

Anette:
Heilt supert å bruke kyllingkjøttdeig / kyllingfilet! Det blir nok her også snart, da fryseren min er fylt opp med nettopp dette som var på tilbud forrige veke :) Takk for hyggelige ord, det setter eg pris på! Ha en super dag :)

Skrevet av Karina den 20.08.2014 kl.17:49

Hadde denne retten til middag idag. Supergod. Sønnen på 19 åt, for å si det pent.

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 20.08.2014 kl.22:47

Karina:
Så hyggelig å høre Karina! Tusen takk for tilbakemelding :)

Skrevet av Andrea den 22.08.2014 kl.21:03

Heisann! Jeg prøvde meg på denne oppskriften i dag. Første gang jeg har laget og spist moussaka, men jeg ble så fristet da jeg så oppskriften og bildene dine. Da jeg ikke fant søtpotet på butikken ble det vanlige nypoteter, og det ble mindre vellykket fordi potetene var litt for harde, selv om jeg lot den ildfaste formen stå ekstra lenge inni (30 min) før jeg strødde over revet ost. Brukte også cottage cheese, men neste gang vil jeg heller prøve på hvitsaus som du brukte :-) Jeg stod også i 4 (!!) timer for å tilberede måltidet med salat, hehe, men dette sikkert fordi det var første gang. Ønsker deg en fin fredagskveld!

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 23.08.2014 kl.17:00

Andrea:
Ja, ulike poteter har jo ulik tilberedningstid - så eg kan tru dei var litt harde i formen. Bedre lykke neste gang, anbefaler både søtpoteter og kvit saus :)
Ha en fin Lørdagskveld!

Skrevet av Mina den 02.09.2014 kl.10:50

Ca hvor lang tid bruker du på å lage hele retten? Tenkte å lage den til samboeren når han er ferdig på jobb i kveld :)

Skrevet av Silje den 02.09.2014 kl.13:42

Hvor stor form brukte du? :) lager nå og fikk for mye til den ene formen min men for lite til to. Hmm.

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 02.09.2014 kl.16:11

Silje:
Beklager, dette skulle selfølgelig stått i oppskrifta!
Formen eg brukte var 25x35 cm :)

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 02.09.2014 kl.16:15

Mina:
Eg veit ikkje heilt, eg ser sjelden på tida. Men eg brukte nok ikkje meir enn 30 minutter før eg tok den i ovnen :) Håper middagen smaker!

Skrevet av Nina den 23.09.2014 kl.21:25

Denne e nydelig! Anbefales! Så enkel å lage :) Tusen takk for oppskrifta :)

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 24.09.2014 kl.09:51

Nina:
Så hyggelig å høre Nina :)
En glede å inspirere med oppskrift!

Skrevet av Trude den 03.10.2014 kl.15:28

Dette var fantastisk :)

Aldri vært noe særlig glad i moussaka, men dette var magisk :)

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 05.10.2014 kl.09:23

Trude:
Så hyggelig å lese, Trude :)
Moussaka med søtpotet blir plutselig en heilt ny smaksopplevelse!

Skrevet av Line den 17.10.2014 kl.14:14

Litt på etterskudd kanskje, men vet du om det ville funket med Buffalo mozzarella på toppen her istedenfor vanlig ost?

Takk :)

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 17.10.2014 kl.16:32

Line:
Aldri hørt om Buffalo Mozarella og veit ikkje korleis det egner seg til smelting, men har du smelta osten før så skal det nok gå heilt fint :)

Skrevet av Navn den 21.10.2014 kl.18:27

Nam, nam denne var kjempegod!! :-) :-) :-) Den ble litt vell bløt, selv om jeg brukte oppgitt væskemengde. Så neste gang blir det litt mindre væske. Kan årsaken være at jeg brukte soyamelk - hvet du noe om det?

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 22.10.2014 kl.12:43

Navn:
Problemet ligger nok i at alle ovner er forskjellige. Litt lavere temperatur og litt lengre steiketid er nok det som skal til :)

Skrevet av Sonja den 02.11.2014 kl.14:33

Dette blir søndagsmiddag i dag. Skal starte å lage no, gleder meg til å smake.

Skrevet av Sonja den 02.11.2014 kl.14:35

Når jeg skal kommentere på blogger, så står det at jeg skal skrive inn en URL adresse..., hva skal jeg skive der? Må det fylles ut? Noen som vet?

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 02.11.2014 kl.22:38

Sonja:
Du trenger ikkje skrive inn noke med mindre du har ei heimeside :)

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 02.11.2014 kl.22:38

Sonja:
Så kjekt! Håper Søndagsmiddagen falt i smak, Sonja :)

Skrevet av Kari Selnes den 05.06.2015 kl.14:39

Fantastisk god :D Hele familien elsker den :)

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 06.06.2015 kl.10:17

Kari Selnes:
Så hyggelig! Takk for tilbakemelding :)

Skrevet av Iris den 18.06.2015 kl.01:27

Dette så kjempegodt ut, må prøves! Vet du sånn cirka hvor stor form en trenger eller hvor mye den må kunne romme? :)

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 21.06.2015 kl.11:21

Iris:
Det er ei stor oppskrift, så formen må vere stor med mindre du halverer oppskrifta :) Eg har dessverre ikkje formen tilgjengelig her no, men det bedre med litt for stor enn for liten!
Besøk min nye blogg: WWW.LINDASTUHAUG.NO
Matprat
Design og koding av
Silje Lien Design
hits