Omelett med superingrediens: næringsgjær!


God Onsdag!
Som mange av dere etterkvart har skjønt så er eg ett periodemenneske når det gjelder mat. Eg får totalt hekta på en ingrediens/matrett i perioder og spiser det daglig. No om dagane er det omelett som står høgt på lista, som blir spist daglig i forskjellige varianter helst til frukost eller lunsj. Omelett metter godt og gir langvarig energi, er raskt og enkelt å lage, og ikkje minst er det utrulig sunt!

Egg blir jo omtalt som naturens vitaminpille, og er så næringsrik at det kan kategoriseres som supermat. Egg har ett høgt innhold av sunne fettsyrer og protein, samt antioksidanter og alle vitaminer man trenger utenom vitamin C. Egg er også rikt på jern, fosfat, selen og kolin - sistnevnte er blant anna viktig for hjernehelsa. Så, kva med å inkludere litt meir egg i kostholdet?



Omeletten varierer eg fra gang til gang.
Eg bruker så og sei alltid to egg til ett måltid, og supplerer med ulike andre proteinkilder og grønnsaker. Stekt spekeskinke, skinke, bacon, kikerter, bønner, sopp, paprika, spinat og løk er spesielt tilleggsingredienser som går igjen. Litt forskjellig krydder for god smak er også alfa omega! Omeletten steiker eg på panne, middels varme under lokk til toppen har satt seg. Den lager jo seg sjølv ;) 

 Men alle sammen - eg må tipse dere om tidenes superingrediens: næringsgjær!
Eg har fått tips fra mange lesere om å kjøpe dette, og for ei stund tilbake bestilte eg det på iherb her. Det er veldig billig med i underkant av 60 kroner for denne bøtta! Lurer du på noke angående bestilling på Iherb har eg en stor Iherb-guide HER. 



Kva er næringsgjær?
Næringsgjær kan også kalles død gjær. Den har stoppa på ett tidlig stadium, med masse næring og god smak i behold. Den lages ved å dyrke gjærsporer sammen med sukkerrør og melasse, deretter blir den høsta, vaska, tørka og pakka. Ein kan ete næringsgjær sjølv om man ikkje kan spise vanlig gjær (f.eks ved Candida ubalanse). 
Ikkje la deg skremme...

Kva smaker næringsgjær?
Først og fremst kan man kjøpe næringsgjær både som små flak og pulverform. Eg har flakene som er lysegul i fargen. Smaken er nesten ubeskrivelig, men det minner veldig om parmesan. Altså litt ost-nøtte-aktig, samtidig mild, krema og fyldig. Smaken passer til det aller meste og setter virkelig prikken over I-en på forskjellige retter!

Kva bruker man næringsgjær til?
♦ Bruk på samme måte som parmesan: strø over omeletter, salater, pastaretter, ris eller middagen!
♦  Bruk som erstaning for ost: på pizza, lasagne, moussaka.
♦  Tilsett i omelettrøra, eggerøra, eggmuffins eller matmuffins for enda bedre smak og næringsinnhold!
♦ Bruk som smaktilsetter over kjøttretter, fiskeretter og egentlig det meste av middag.
♦  Bytt ut parmesan i ulike oppskrifter med næringsgjær. Eg har blant anna laga heimelaga, melkefri pesto med næringsgjær istedenfor parmesan.
♦  Tilsett i pizzadeigen, knekkebrødene, brød, rundstykker, scones og eller andre plasser man vil piffe opp smaken.  
♦ Strø over popcorn eller anna snacks!

Mulighetane er egentlig utrulig mange, for både smak og konsistens passer til det aller meste :) 



Korleis er næringsinnholdet i nærinsgjær?
Næringsgjær går under supermat fordi det er så næringsrikt. 
Næringsgjær er rikt på protein, fiber, essensielle aminosyrer, B12, b-vitaminer, zink, magnesium og krom. Det er svært kalorilett med kun 60 kalorier for to spiseskeier, og man får da i seg 8 g protein og 4 g fiber. Næringsgjær inneholder verken salt, kveite, mais, melk, egg, soya, gluten, stivelse, konseveringsmiddel. 

Næringsgjær passer ypperlig for veganere eller dei med melkeallergi som ikkje kan spise ost, men savner den typiske ostesmaken. 


Det er ikkje så masse som skal til for å få en ny smaksopplevelse på omeletten!

Har du fleire gode tips til kva man kan bruke næringsgjær til så skrik ut i kommentarfeltet! Eg kommer definitivt til å bruke dette masse framover, dette er en smakstilsetter i maten eg er totalt hekta på :) 



#omelett #oppskrift #sunnomelett #supermat #næringsgjær #næringsgjæroppskrift #næringsgjærtips #iherb #næringsgjærbruksområder #vegansk #utenmelk #utengluten #melkefritt #glutenfritt #sunnmatblogg #matblogg #lindastuhaug #frukost #frukosttips #lunsj #lunsjtips #oppskriftegg 

 





22 kommentarer

Skrevet av Lovelylillers sunne oppskrifter den 21.05.2014 kl.14:57

Jeg elsker næringsgjær og har brukt det fast i mange år nå. Smaker så godt i deigen på pizzaen feks :D

Skrevet av royalzinthecity den 21.05.2014 kl.15:01

Tusen takk for det geniale tipset! Det ser jo super godt ut :-) Lurer forresten på hvordan du får omeletten så "stiv" at du kan bruke den som wrap? Min bare blir helt eggerøre aktig, haha.

Elsker bloggen din! Klem fra Emilie og Birgitte

Skrevet av Julie @ WolfItDown den 21.05.2014 kl.15:31

Næringsgjær er så bra! Et hint av oste-smak og lett og ha i de fleste "salte" måltider, denne omeletten så veldig god ut :D Også så fint du har servert det opp da :D x

Skrevet av Camilla den 21.05.2014 kl.16:26

Superfood! Er ikke så glad i ost jeg da, men det er jo sunt og da kan man alltids klare å inkludere det, aldri hørt om dette før, hørtes spennende ut :)

Skrevet av Hanne den 21.05.2014 kl.20:45

Egg bruker vi mye her hjemme ja, har jo høner. :D

Så veldig godt ut! :)

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 21.05.2014 kl.20:47

Camilla:
Den smaker i grunn ikkje ost altså, meir parmesant-nøtte-aktig :) Føler det er nesten som ett krydder! Veldig spennande å smaktilsette maten med :)

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 21.05.2014 kl.20:47

Julie @ WolfItDown:
Ja, det er så godt! Veldig glad for at eg valgte å ta det med i forrige iherb-bestilling :)
Takk for det, Julie :)

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 21.05.2014 kl.20:48

royalzinthecity:
Berre hyggelig jenter!
Tenker dere på omelettwrappen er la ut på istagram ista? I tilfelle er jo det berre en tynn omelett som eg steiker på middels varme under lokk, slik som eg lager alle omeletter. Den blir stiv så man kan rulle den da :)

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 21.05.2014 kl.20:49

Lovelylillers sunne oppskrifte:
Skal prøve det i pizzadeigen neste gang eg har pizza på menyen! Det er nok knallgodt :)

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 21.05.2014 kl.20:51

Hanne:
Ikkje dumt med høner i heimen ;)
Billige egg da, hehe! Omelett er knallgodt :)

Skrevet av Karina den 21.05.2014 kl.21:21

Kunne du ha laget noen gode sitron desserter ?:DD

Skrevet av Vilde den 21.05.2014 kl.22:17

Næringsfjær er en smaksforsterker og trigger smaksløkene for umami:) utolig godt i ostesaus, for eksempel til lasagne samt carbonarasaus:)

Skrevet av Malin Elnan den 21.05.2014 kl.22:37

Mmm, herlig!

Når kårer du vinneren av giveawayen? Er så spent! :D

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 21.05.2014 kl.22:53

Malin Elnan:
Den blir nok kåra i løpet av helga :)

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 21.05.2014 kl.22:55

Vilde:
Har tenkt å prøve meg fram med næringsgjær i ulike sauser også - blir spennande å smake i den kombinasjonen!
Takk for nyttig informasjon, eg visste ikkje at næringsgjær trigger smaksløkene for umami :)

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 21.05.2014 kl.22:55

Karina:
Det høre veldig godt ut! Perfekt no til sommeren også :)
Skal ha det i bakhodet, eg fikk en ide med en gang faktisk.. :)

Skrevet av Kjernesunn mat den 22.05.2014 kl.10:20

Har aldri hørt om næringsgjær før, men det høres jo både bra og godt ut, så skal legges til neste iHerb-bestilling! :D

Skrevet av Lorena Andrea Caceres den 22.05.2014 kl.11:05

Hei igjen Linda, du jeg lurte på en ting, Jeg får ikke skrevet rabattkoder på iherb! Er det fjernet nå? fordi jeg skjønner ikke hvor man skal skrive den inn!

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 22.05.2014 kl.17:13

Lorena Andrea Caceres:
Eg veit dessverre ikkje, for eg skreiv inn min rabattkode for mange år siden og har ikkje det som ett alternativ lenger.. men det er heilt til slutt i bestillinga, har du komt så langt? :)

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 22.05.2014 kl.17:14

Kjernesunn mat:
Eg hadde heller aldri hørt om det, men takk til lesere som kommer med anbefalinger!
Eg angrer ikkje ett sekund :)

Skrevet av Yvonne den 22.05.2014 kl.19:33

Jeg sier bare: Hurra for næringsgjær og spre ordet! :D Det er jo simpelten genialt !

Skrevet av Linda Marie Stuhaug - lidenskap for sunn mat og trening den 23.05.2014 kl.19:55

Yvonne:
Det er ingen tvil om! Eg er heilt hekta eg :)
Besøk min nye blogg: WWW.LINDASTUHAUG.NO
Matprat
Design og koding av
Silje Lien Design
hits